Látogatottság növelés 1
Hatékony linképítés 2
Linkcsere program 3

Mi a különbség a személyi hitel és a személyi kölcsön között?

A személyi kölcsön és személyi hitel aránylag egyszerű és veszélytelen utat jelent a gyors pénzhez jutáshoz, ám a kettő közötti különbséget nem árt tisztázni. Hiába használják őket egymás szinonimájaként, a pénzügyi életben jelentős különbség van köztük.

A kölcsön

A kölcsön banki szempontból olyan pénzt jelent, amelyet kézbe kap az igénylő, s megegyezés szerint egy vagy több részletben törleszt.

A hitel

A hitel (akár hitelkártya) olyan keret, amelyet rendelkezésre bocsát a bank, és amelyből bármikor lehívható adott összeg. A költséget éppen ezért, a készenlétben tartásért fizeti az adós, míg a kölcsön ára a kamat.

A személyi kölcsön és személyi hitel aránylag egyszerű és veszélytelen utat jelent a gyors pénzhez jutáshoz, ám a kettő közötti különbséget nem árt tisztázni. Hiába használják őket egymás szinonimájaként, a pénzügyi életben jelentős különbség van köztük. A kölcsön banki szempontból olyan pénzt jelent, amelyet kézbe kap az igénylő, s megegyezés szerint egy vagy több részletben törleszt. A hitel (akár hitelkártya) olyan keret, amelyet rendelkezésre bocsát a bank, és amelyből bármikor lehívható adott összeg. A költséget éppen ezért, a készenlétben tartásért fizeti az adós, míg a kölcsön ára a kamat. A bank számára mindkettő jóval kockázatosabb kihelyezés, mint például a jelzálog alapú hitel, hiszen itt az igénylő jövedelme a fedezet. Ha ez bármilyen okból elapad (például munkahely megszűnése), akkor a bank sokkal nehezebben juthat vissza kintlevőségéhez. A veszteségeket úgy tudja kezelni, ha mindenkinek jóval drágábban adja a kölcsönt, így a jól fizetők után keletkező extraprofitból fedezheti a behajthatatlan követeléseket. Éppen ezért, érdemes alaposan utánaszámolni ezek igénylésekor, hogy végül mennyit kell visszafizetni. Kölcsönt és hitelt egyaránt akár a jövedelem tízszereséig lehet igényelni (alkalmazotti) munkaviszony igazolásával. Általában szükséges a betöltött 21. életév és három-hat hónap folyamatos munkaviszony. Felső korhatár nincs, de hetven év felett további adóstárs bevonását kérheti a bank, akárcsak a hitelbírálat eredményétől függő bizonyos esetekben.

A bank számára mindkettő jóval kockázatosabb kihelyezés, mint például a jelzálog alapú hitel, hiszen itt az igénylő jövedelme a fedezet. Ha ez bármilyen okból elapad (például munkahely megszűnése), akkor a bank sokkal nehezebben juthat vissza kintlevőségéhez. A veszteségeket úgy tudja kezelni, ha mindenkinek jóval drágábban adja a kölcsönt, így a jól fizetők után keletkező extraprofitból fedezheti a behajthatatlan követeléseket. Éppen ezért, érdemes alaposan utánaszámolni ezek igénylésekor, hogy végül mennyit kell visszafizetni.

Hitel és kölcsön igénylés

Kölcsönt és hitelt egyaránt akár a jövedelem tízszereséig lehet igényelni (alkalmazotti) munkaviszony igazolásával. Általában szükséges a betöltött 21. életév és három-hat hónap folyamatos munkaviszony. Felső korhatár nincs, de hetven év felett további adóstárs bevonását kérheti a bank, akárcsak a hitelbírálat eredményétől függő bizonyos esetekben.